ژاپن با داشتن ترکیبی از غذاهای سنتی و مدرن، به یکی از مقاصد محبوب برای علاقهمندان به آشپزی تبدیل شده است. از سوشی و رامن گرفته تا تاکویاکی و اوکونومیاکی، هر یک از این غذاها طعمی خاص و متفاوت را به همراه دارند. در کنار غذاهای سنتی، ژاپنیها به نوآوری در آشپزی نیز پرداخته و غذاهای جدیدی مانند سوشیهای fusion و رستورانهای دیجیتال را معرفی کردهاند که جذابیتهای خاص خود را دارند. آشپزی ژاپنی نه تنها به دلیل طعمهای لذیذش، بلکه به دلیل توجه ویژه به جزئیات و استفاده از مواد تازه و با کیفیت، جهانیان را مجذوب خود کرده است.
سوشی Sushi
سوشی یکی از اولین غذاهایی است که وقتی به غذاهای ژاپنی فکر می کنیم به ذهنمان می رسد. این غذای لذیذ یکی از اولین غذاهای ژاپنی بود که پس از بازسازی میجی در سال 1868 به ایالات متحده صادر شد و از آن زمان محبوبیت آن سال به سال به طور پیوسته افزایش یافته است.
کلمه “سوشی” به هر غذای ساخته شده با برنج ژاپنی که با سرکه برنج چاشنی شده باشد، اطلاق می شود. انواع رایج سوشی عبارتند از: ماکیزوشی (برنج سوشی و مواد پر شده در جلبک دریایی نوری)، سوشی نیگیری (تپههای برنج سوشی شکل و لقمهای با تکههای تک ماهی خام یا مشابه روی آن) و ایناریزوشی (برنج سوشی پر شده در داخل آن) جیب ایناری؛ نوعی توفوی چاشنی شده و سرخ شده)
اودون Udon
یکی از سه گونه اصلی نودل که در ژاپن خورده می شود. رشته فرنگی udon غلیظ، جویدنی و به طور سنتی از آرد گندم و آب نمک تهیه می شود.
Udon را می توان به روش های مختلف سرو کرد (مخلوط در سیب زمینی سرخ شده، اضافه کردن به قابلمه داغ، سرو سرد با پایه سوپ tsuyu یا tentsuyu در کناره برای غوطه وری)، اما بیشتر در سوپ رشته فرنگی استفاده می شود، جایی که آنها سرو می شود. در آبگوشت سوپ خوش طعم با تزیینات مختلف.
برخی از رایج ترین غذاهای سوپ نودل اودون عبارتند از: کیتسون اودون (روباه اودون، روی آن توفوی سرخ شده ابورااژ)، تمپورا اودون (روی آن با غذاهای دریایی و سبزیجات کوبیده شده تمپورا) و چیکارا اودون («پاور اودون»، روی آن موچی کبابی است. کیک های برنجی)
توفو Tofu
اگرچه توفو عمدتاً در کشورهای غربی به عنوان یک غذای سالم یا جایگزین گیاهی در نظر گرفته می شود، در کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند ژاپن، توفو (به ویژه توفو ابریشمی) مورد علاقه همه است و بخشی رایج از رژیم غذایی سنتی است.
برای پاسخ به سوال «توفو چیست؟»، این شیر سویا است که منعقد شده و کشک حاصل به شکل بلوک فشرده میشود. این بلوک ها در سطوح مختلف سفتی هستند و می توان آنها را به صورت نپخته (شاید با چند چاشنی خوش طعم)، آب پز شده در قابلمه های داغ، یا سرخ کرده و به صورت تکه های خوشمزه آبوراژی سرخ کرد و به عنوان چاشنی استفاده کرد.
تمپورا Tempura
اگر از غذاهای سرخ شده ترد لذت می برید، تمپورا را دوست خواهید داشت. تمپورا تکهها یا برشهایی از گوشت، ماهی، و/یا سبزیجات هستند که در خمیر مخصوص تمپورا پوشانده شده و سرخ شده تا زمانی که به رنگ طلایی و ترد تبدیل شوند.
برخلاف انگلستان که غذاهای کوبیده شده از گوشت و ماهی تهیه می شود، تمپورا از صدف های کوچک مانند میگو یا سبزیجاتی مانند لوبیا سبز، کدو تنبل، تربچه دایکون مولی و سیب زمینی شیرین تهیه می شود. تمپورا را می توان به تنهایی خورد (شاید با کمی دایکون رنده شده و یک ظرف کوچک تسویو برای غوطه ور کردن) یا روی کاسه برنج یا سوپ رشته سرو کرد.
یاکیتوری Yakitori
در حالی که ما در بریتانیا ممکن است یک وعده چیپس یا هات داگ را در طول یک مسابقه ورزشی انتخاب کنیم، ژاپنی ها مقداری یاکیتوری را برمی دارند. یاکیتوری با نامی که به معنای واقعی کلمه به معنای «مرغ کبابشده» است، سیخهای کوچکی از تکههای مرغ لقمهای است که با نمک چاشنی شده یا با سس یا شراب برنج میرین، سس سویا، الکل ساک و شکر آغشته شده است. انواع مختلفی از یاکیتوری وجود دارد، اما رایج ترین گونه های آن مومو (ران مرغ)، نگیما (مرغ و پیاز بهاره) و تسوکان (کوفته مرغ) است.
ساشیمی Sashimi
احتمالاً یکی از بحث برانگیزترین غذاها در تمام غذاهای ژاپنی، ساشیمی، ماهی یا گوشت خامی است که ماهرانه به برش های نازک بریده شده است و معمولاً با تربچه دایکون، ترشی زنجبیل، واسابی و سس سویا سرو می شود.
تفاوت ساشیمی با سوشی در این است که همه سوشی ها با برنج درست می شوند و همیشه حاوی ماهی خام نیستند، در حالی که ساشیمی تقریباً منحصراً ماهی خام است و هرگز با برنج سرو نمی شود. ماهی مورد استفاده برای تهیه ساشیمی باید تا حد امکان تازه باشد، هم به منظور به حداقل رساندن خطر آلودگی و هم به این دلیل که ماهی تازه تر، ساشیمی را خوشمزه تر می کند.
رامن Ramen
رامن یک غذای سوپ رشته ای است که از نودل گندم (همچنین به عنوان نودل رامن نیز شناخته می شود)، یک آبگوشت خوش طعم (سس سویا، نمک، میسو و استخوان خوک تونکوتسو چهار پایه اصلی آبگوشت رامن هستند) و لایه های گوشت، پروتئین، و/یا سبزیجاتی مانند گوشت خوک برش خورده، جلبک دریایی، پیاز بهار، شاخه های بامبو و غیره.
رامن یکی از غذاهای لذیذ محبوب امروزی ژاپن است که قیمت بسیار کمی دارد و به طور گسترده در رستوران ها و بارهای رامن (که تقریباً در هر گوشه خیابان وجود دارند) در دسترس است. در واقع، رامن ژاپنی آنقدر محبوب است که یک موزه/پارک تفریحی با تم رامن در توکیو وجود دارد.
دونبوری Donburi
این غذای کاسه برنج تقریباً به اندازه رامن در ژاپن محبوب است و یکی از انتخاب های رایج هنگام ناهار در بین کارگران پرمشغله ژاپنی است. دونبوری با تهیه (معمولاً با آب پز کردن یا سرخ کردن) گوشت، ماهی و سبزیجات مختلف و سرو برنج بخارپز در کاسه های بزرگ (که به آن دانبوری نیز گفته می شود) درست می شود.
در حالی که دونبوری را می توان با استفاده از تقریباً هر مجموعه ای از مواد تشکیل داد، رایج ترین انواع آن عبارتند از اواکودون (مرغ، تخم مرغ و پیاز سبز آب پز شده)، گیودون (گوشت و پیاز خلال شده در پایه سوپ سس سویا)، تاندون (تکه های تمپورا سرخ شده)، کتلت گوشت خوک، نان سرخ شده یا تونکاتسو، که با پیاز و تخم مرغ پخته می شود.
ناتو Natto
ناتو غذایی است که نیز ژاپنی ها را از هم جدا می کند. این غذای سنتی ژاپنی از تخمیر دانه های سویا در نوع خاصی از باکتری که به طور طبیعی در دستگاه گوارش انسان تولید می شود، تهیه می شود.ئناتو بوی قوی شبیه پنیر کپک زده و همچنین بافت چسبناک/لزجی دارد که بسیاری آن را بد می دانند. با این حال، بسیاری از افراد دیگر این دانه های سویای تخمیر شده را به خاطر طعم شور و ارزش غذایی فراوانشان دوست دارند. آیا ناتو خوشمزه است یا منزجر کننده؟ این کاملا به سلیقه شما بستگی دارد.